Perioada adolescenței, așa cum bine știm, implică un nivel crescut de adaptare psihosocială pentru tânăr, întrucât el se confruntă cu diverse crize: de identitate, de autonomie, de sexualitate și de relații sociale. Acestea trezesc în mintea adolescentului o serie de întrebări legate de Cine este el? Care e rolul lui? Si cum poate face față cerințelor din mediu? Aceste preocupări se întind pe aproape toată durata adolescenței și uneori adolescentul are nevoie de sprijin extern pentru găsi răspunsuri la întrebările pe care le are și pentru a depăși această etapă tumultuoasă. Acest sprijin poate veni din partea părinților/tutorilor, dacă relația este consolidată și caracterizată de grijă, atenție și afecțiune. În caz contrar, adolescentul se va orienta spre grupul de prieteni. Părerea grupului devine din ce in ce mai importantă în perioada adolescenței, iar părinții pierd teren în fața puterii pe care o exercită grupul. Tot în această perioadă, crește nevoia de independență și intimitate, iar adolescentul petrece tot mai mult timp cu grupul de prieteni, preocupându-se de aparențe și modalități prin care se poate integra și poate fi acceptat de grup. Se află tot timpul în căutarea identității proprii și se poate „reinventa“ ori de câte ori este nevoie pentru a fi pe placul celorlalți. Dintr-o nevoie crescută de apartenență la grup și ca urmare a presiunii resimțite din partea anturajului, adolescentul poate ajunge să ia decizii neinspirate, unele dintre ele având efecte negative asupra dezvoltării lui fizice, psihice, asupra relațiilor pe care le are și asupra comportamentului pe care îl adoptă.
Modul în care un adolescent ia decizii în această etapă este direct influențat de dezvoltarea creierului, care nu este completă până la vârsta de 20 de ani, motiv pentru care există atât de multe diferențe între modul de gândire al unui adolescent comparativ cu al unui adult. Partea creierului care se dezvoltă ultima este lobul frontal, iar dezvoltarea lui este crucială întrucât joacă un rol determinant în luarea deciziilor complexe, controlul impulsului și capacitatea de a lua în considerare opțiuni multiple și consecințe. Altfel spus, lobul frontal este responsabil pentru absența controlului impulsului, a dificultăților de a lua decizii sau de a le analiza, precum și pentru evaluarea consecințelor unor acțiuni, tocmai acele aspecte care fac dificilă tranzitarea adolescenței.
Pentru a înțelege mai bine cum poate grupul să exercite o influență negativă asupra adolescentului, trebuie să acordăm o mai mare atenție caracteristicilor acestei perioade și anume: slaba dezvoltare a lobului frontal, cu implicațiile lui negative, precum și nevoia de independență, de apartenență la grup și confuzia de rol, atât de predominante în această perioadă. Și să nu uităm de modificările emoționale care apar în perioada adolescenței și care, alături de ceilalți factori, fac dificilă această tranziție spre viața adultă. Interdependența acestor factori pot determina apariția consumului de alcool, tutun, diverse substante, comportament deviant, etc.
Calitatea relației cu părinții poate avea o contribuție majoră în viața adolescentului, în sensul limitării sau chiar prevenirii acestor comportamente de risc. Atunci când relația cu părintele este consolidată și bazată pe empatie, copilul poate găsi în părinte un model și un sprijin în alegerea prieteniilor, devine mai selectiv și învață să gestioneze conflictele pe care le are. Pentru ca un adolescent să se poată orienta spre adult atunci când traversează situații de criză are nevoie de un cadru securizant, unde să se simtă înțeles și acceptat.
Cu toate acestea, nu putem ignora influența pozitivă pe care o poate avea grupul de prieteni în perioada adolescenței. Apartenența la un grup oferă un sentiment de siguranță, un cadru potrivit dezvoltării personalității adolescentului și conturării unui set de valori și principii de viață, care pot sau nu să contravină celor promovate în familie. Relațiile intime au de asemenea, un rol important în conturarea personalității și caracterului adolescentului și îl pregătesc pe adolescent pentru viața de adult. Emoțiile trăite sunt intense, evenimentele sunt experimentate și ele la intensitate maximă, iar în această perioadă apar cele mai multe dezamăgiri, de aceea, existența sprijinului din partea celorlalți în aceste momente este crucială. Beneficiind de sprijin adecvat, adolescentul poate depăși momentele tensionate, întărindu-și strategiile de rezolvare de conflicte și control emoțional. De asemenea, s-a demonstrat că existența unui nivel ridicat de suport contribuie la sănătatea fizică, psihologică și protejează împotriva efectelor negative ale stresului.
Consider că este important să nu ignorăm dificultățile acestei perioade și să încercăm să acordăm atenție preocupărilor adolescentului, purtând conversații deschise despre trăirile emoționale, grupul de prieteni, comportamentele de risc, fiind însă suportivi și stabilind limite clare cu ei. Discuțiile trebuie să fie pozitive, constructive și să țină cont de individualitatea și nevoia de independență a adolescentului.
Telefon: 0740321729
Email: simonaclaudia.gabor@gmail.com
A website created in the WebWave builder.